Növényi tejek
Forrás: fitwebshop.hu

Sajnos napjainkban egyre többen küzdenek laktózrézéskenységgel, emiatt fogyasztanak a hagyományos tehéntej helyett, valamilyen növényi készítményt. Gyakran vitatott téma, hogy egyáltalán a tehéntej valóban olyan egészséges, ahogy azt sokáig tartották? Szerencsére több alternatíva is rendelkezésünkre áll, abban az esetben ha a tehéntejet száműzni szeretnénk mindennapjainkból.
Kókusztej
A kókusztejnek selymes íze van, így önmagában is fogyaszthatjuk. A kóusztej erősíti az immunrendszert, kalciumot, káliumot és foszfort, magnéziumot is tartalmaz. A magas foszfortartalma hozzájárul az erős csontok kialakulásához.
Rizstej
A rizs maga kiváló fehérjeforrás, így az abból készült tej is. A rizstej ásványi anyagokkal és vitaminokkal is képes ellátni minket. A rizstejet sokkal könnyebben megemésztjük, mint a tehéntejet, fogyasztásával E-vitamint, B-vitamint, kalciumot, vasat, keményítőt és rostot is tartalmaz.
Mandulatej
Alacsony kalória és zsírtartalom jellemzi és nem tartalmaz koleszterint. Emellett omega3-zsírsavakban gazdag, A-vitamint, E-vitamint, cinket, vasat, magnéziumot, kalciumot, szelént és rostot is tartalmaz.
A mandulatej lágy ízű, így bátran ajánljuk sütemények készítéséhez, kávéhoz, turmixokhoz.
Szójatej
A szójatej vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, izoflavont is nagy mennyisében tartalmaz, ami nagy mértékben gátolja a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a különböző rákos megbetegedések kialalkulását. A szójatej nem tartalmaz koleszterint, csak telítetlen zsírsavak találhatóak meg benne. A szójában omega-3-6 zsírsavak találhatóak, melyek a vérerek egészségéhez járulnak hozzá.