Márton napi liba kicsit másképp
Forrás: fitwebshop.hu

November 11. Márton nap és ugye mondanom sem kell, hogy “Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Hatalmas hagyománya van a Márton napi libalakomának, ráadásul a libacomb nagyon finom - ezért hétvégén érdemes neked is ezt a finomságot készíteni otthon.
A november 11-i szokás kialakulásához számos legenda kapcsolódik. A legismeretebb, hogy Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták választani, de a ludak elárulták gágogásukkal. Igaz vagy nem mindenestre a Márton nap volt az utolsó ünnepnap a karácsony előtti 40 napos böjt megkezdése előtt, így a libalakoma megvetette lábát a néphagyományban.
Ha a “szárnyasok” címén nem csak csirkét tudsz elképzelni a tányérodon, készíts libát. A sült libacomb párolt lilakáposztával nagy klasszikus, én is nagyon szeretem. Most azonban egy másik receptet osztok meg. Vasárnapi ebédként bármikor megállja a helyét, akár kacsacomb felhasználásával is.
Hozzávalók:
-4 libacomb
-2-3 hagyma, vagy 4-5 újhagyma, ha szereted a fokhagymát - bátran használhatod, én nem tette bele
-bő fél kiló burgonya
-tej, tejföl a krumplipüré készítéséhez
-némi parmezán vagy egyéb sajt reszelve (opcionális)
-vörösbor (opcionális, én nem tettem bele)
A libacombokat 160 C sütőben 2,5 -3 óra alatt készre sütöttem. Időközben mindenre van időd, kis krumpli pucolásra főleg. Igaz én ezt is lepasszoltam a fiamnak. Kis csatározás után még meg is csinálta, bár tényleg nem érti miért nem lehet rizst tenni, azt nem kell pucolni:)
Amikor a krumpli megfőtt, összetörtem. Én tej nélkül készítettem a krumplipürét. Mivel a háztartásunkban csak kókusztej található, nem illett volna a képbe. Ezért nem öntöttem le az összes főző vizet, de tejfölt adtam hozzá - attól finom krémes állagú lesz a végeredmény. Majd egy kis reszelt parmezánnal még bolondítottam rajta. Ha trappista van otthon, az is jó lesz.
Miután megsültek a libacombok, majd kellő módon kihűltek letépkedtem a húst. Kisült libazsírt a serpenypőbe tettem, belekarikáztam újhagymát és megpirítottam a húscafatokat. Ínyencek vörösborral is meglocsolhatják. Nekem nem volt otthon készleten.
Tűzálló tálba tettem a krumplipürét, a tetejére a húst és kicsit összemelegítettem tálalás előtt.
Nagyon tápláló. Minden bejut a szervezetedbe, amire csak szüksége van. Igaz, nem fogyókúrás, de ne felejtsd el a változatos táplálkozás mindent visz! És ha diétázol, marad a kistányér trükk. Csak annyit egyél, amennyi egy kistányérra ráfér. Ki fogsz csattanni az egészségtől.
Jó étvágyat!

BioCo Csipkebogyós C-vitamin 1000mg + szerves cink 60 db
2.490 Ft
C-vitamint, cinket és csipkebogyó kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő tabletta.

BioCo D3-vitamin Forte 4000 IU 100 db
3.090 Ft
4000 IU D3-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítő tabletta, mely az átlagos BioCo D3-vitamint tartalmazó termékekhez képest kétszeres hatóanyagot tartalmaz.

BioCo Multi Immun 60 db
2.990 Ft
12 féle vitamint és 3 fajta növényi kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítő tabletta, magas hatóanyag-tartalommal.

BioCo szerves VAS 90 db
1.990 Ft 1.000 Ft
Szerves kötésű vasat tartalmazó étrend-kiegészítő tabletta. A termék fogyasztása javasolt vashiány esetén és fokozott vasfogyasztást indokló esetben.