Minden, amit a cukorbetegségről tudni akartál
A cukorbetegség a világ egyik leggyakoribb szénhidrát-anyagcsere betegsége, és ez a szám sajnos folyamatosan növekszik.
A betegség két fajtája: az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség
1-es típusú cukorbetegség
Az 1-es típus bármilyen életkorban kialakulhat, inzulinpótlással van lehetőség kezelni.
Az 1-es típusban szenvedők általában vékony testalkatúak, labilis anyagcseréjük van, nem vagy csak kis mértékben rendelkeznek inzulinnal.
2-es típusú cukorbetegség
A 2-es típus kialakulásának hátterében az inzulinrezisztencia áll. A betegség kialakulásakor vércukoreltérést nem tapasztalunk, azonban idővel a hasnyálmirigy inzulin-elválasztása elégtelenné válik. Hogy ezen az állapoton javítsunk, elsősorban életmódbeli váltásra van szükség, a cél az inzulinrezisztencia csökkentése. Az ebben a típusban szenvedők általában elhízottak, inzulinnal rendelkeznek, ám nem a megfelelő mennyiséggel. Az esetek többségében 40 éves kor felett alakul ki.
A cukorbetegség jelei
• gyakori vizelés inger, melyet állandó szomjúságérzet kísér
• bőrviszketés
• megnövekedett étvágy
• a látás romlása
Cukorbetegség kezelése
A betegséget elsősorban a megfelelő étrend kialakításával és testmozgással tarthatjuk kordában. Ezzel kapcsolatban feltétlenül konzultálnunk szükséges kezelőorvosunkkal.
Milyen étrendet kövessünk cukorbetegként?
A cukorbetegek megfelelő táplálkozását alapvetően meghatározza a betegség típusa, de emellett az egyéni adottságok is.
Cukorbetegként a bevitt szénhidrátmennyiségre kell kiemelten figyelni. A vércukorszint attól függ, hogy milyen mennyiségben fogyasztunk szénhidrátot, és hogy ezek milyen gyorsan szívódnak fel a szervezetben. Természetesen ezt a felszívódást a többi elfogyasztott élelmiszer is nagyban befolyásolja.
A megfelelő szénhidrátbevitelről konzultáljunk kezelőorvosunkkal, hiszen ez több tényezőtől is függ (a cukorbetegség típusa, a nem, az életkor, a testtömeg és, hogy mozgásban mennyire gazdag életet élünk).
Miket fogyasszunk tehát cukorbetegség esetén?
Szénhidrátok, melyeket beépíthetünk étrendünkbe: burgonya, hüvelyesek, kenyér, rizs, liszt száraztészták, zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek, húsok. Mértékükre ügyeljünk!
A szénhidrát bevitele az 1-es és 2-es típusú megbetegedés esetén igen eltérő lehet, hiszen az 1-es típusnál gyakran a bőséges szénhidrátbevitel van kedvező hatással. A 2-es típusnál a szénhidrát-diéta hatása más.
A fehérje mennyiségét nem korlátozza a diabétesz, azonban ügyelni kell arra, hogy lehetőség szerint zsírszegény fehérjeforrásokat fogyasszunk.
Az egészséges táplálkozást követők esetében a bevitt élelmiszer nagyjából 30%-a zsírokból áll, azonban cukorbetegséggel szenvedők számára a zsírszegény étrend alkalmazása a fontos, így mindenből a zsírszegény terméket kell válasszuk!
Cukor helyett fogyasszunk egyéb édesítőket, például xilitet, eritritet és steviát.
A megfelelő rostbevitel által a szénhidrátok és zsírok egyaránt kisebb mennyiségben szívódnak fel a szervezetben. Ügyeljünk a gyümölcsök, zöldségek fogyasztására!
Magas rosttartalmú zöldségek, gyümölcsök: alma, málna, ribizli, kivi, csicseriborsó, lencse.
A kávé és a tea fogyasztható cukorbetegség esetén is
Cukorbetegként fokozottan ügyelni kell többek között a gyümölcsök mértékletes fogyasztására is, azonban ezáltal szervezetünk alapvető vitaminforrása is korlátozottan áll csak rendelkezésre. Ebben az esetben lehetnek segítségünkre a különböző étrendkiegészítő tabletták, amelyek biztosítani tudják a megfelelő vitaminmennyiséget szervezetünk számára.
Ezeket a táplálékkiegészítőket webáruházunkban is elérheted. Nézz szét kínálatunk között te is, vagy kérdéseiddel fordulj hozzánk az alábbi gombra kattintva.
Kerülendő élelmiszerek cukorbetegség esetén
• finomított cukor
• szőlőcukor
• méz
...és minden olyan étel, amely ezeket tartalmazza.
Az étkezés mellett a testmozgás is pozitívan hat a betegségre, mivel általa nő a sejtek cukor felhasználása.
Tegyünk a cukorbetegség elkerüléséért!
Ügyeljünk az egészséges étrendre, kerüljük a mozgásszegény életmódot!
Vissza a főoldalra