A húsvéti sonka főzés titkai
Forrás: fitwebshop.hu

A húsvét remek alkalom arra, hogy finomat és egészségeset együnk. Ínycsiklandozó sonkaszelet friss tavaszi nyers zöldségekkel tálalva laktató, ízletes és csupa egészség. Ne fogyassz hozzá kenyeret, főleg kalácsot ne és lelkiismeret furdalás nélkül vészelheted át az ünnepeket.
Biztosan te is jártál már úgy, hogy a nagy várakozással tálalt sonka csalódást okozott: szétesett, száraz és íztelen volt.
Ha idén finom és esztétikus sonkát szeretnél tálalni a családodnak e néhány egyszerű tipp mentén dolgozz, amit most megosztok veled és az eredmény nem fog elmaradni.
Elsőként nem mindegy, hogy milyen sonkát veszel. Húsvét előtt a szupermarketeket elöntik az olcsó kötözött sonkák. Ezek sajnos tartósítószert, vegyszereket pl. nitritet, rengeteg sót és füstaromát tartalmaznak. Ha teheted jó hentesboltot keress fel vagy a piacon szerezd be a húst.
Viszont ha nincs időd vagy úgy érzed erről már az idén lemaradtál a fóliázott kötözött sonka választásnál legalább arra ügyelj, hogy olyat vegyél, amelyik nem eresztett levet a csomagolásban.
A második titok az áztatás. Egy napon keresztül. Én a sonkát szombat délelőtt főzöm ki, így estére friss és pont kihűl. Ezért péntek reggel elkezdem áztatni. Először 3-4 óránként lecserélem a vizet, aztán éjszakára is marad vízben a hűtőben. Az áztatással a felesleges só és némi vegyszer is távozik, valamint puhább is lesz a végeredmény. Ehhez azonban fontos a vízcsere.
A harmadik trükk, hogy hideg vízben tedd fel a sonkát főni. Jöhetnek hozzá a fűszerek, bár anélkül is kifőzhető, nagy különbség nem lesz a végeredményben. Én vöröshagymát, teatojásban babérlevelet és egész borsot rakok a főzővízbe. Bátran használj fokhagymát is.
A negyedik titok a főzés ideje. Biztosan te is hallottál arról, hogy ahány kilós a sonka annyi óráig főzd. Én ezt soknak találom, szerintem 40 perc bőven elég. Itt is az a legfontosabb, hogy ne bízd magad a recept írójára, hanem szúrd át a sonkát és értékeld az eredményt.
Az ötödik trükk az utómunkálat. Ha késznek nyilvánítottad a sonkát, zárd el alatta a lángot és hagyd kihűlni a vízben. Ha eljött az esti tálalás ideje a víz tetejére dermedt zsírt kanállal aprólékosan szedd le és csak utána emeld ki a sonkát. Vágd le róla a kötözőanyagot és szeleteld. A megmaradt sonkát légmentesen tekerd zsugorfóliába és a hűtőben tárold.
A sonka és a mellé tálalt főtt tojás, saláta, retek, újhagyma, sőt a torma is (lsd. a tormáról az írásunkat) jó hatással lesz az egészségedre és a vonalaidra is.
Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!

AQUATISER
7.400 Ft
Az Aquatiser egy különleges vizespalack, hiszen segítségével könnyedén készíthetsz gyümölcsös vizet, melyet könnyedén magaddal is vihetsz.

Beurer BF750 üveg diagnosztikai mérleg + Bluetooth
21.900 Ft
Egy mérleg, mely sokkal többet tud, mint súlyt mérni. A mérleget letölthető mobilalkalmazással együtt alkalmazhatjuk, az innovatív Bluetooth összeköttetésnek köszönhetően.